12
Oct

Tinktúra z byliniek

   Odoslal Artime a zaradil do Liečiteľstvo

Bylinná tinktúra je tekutina, ktorá obsahuje koncentrovaný extrakt z bylinky, ktorý bol extrahovaný máčaním bylinného materiálu v zmesi vody a alkoholu. Je oveľa silnejší než odvar alebo výluh. Najviac sa používa na prípravu tinktúry vodka alebo rum. Priemyselne sa používa etylalkohol. Rôzne byliny potrebujú rozdielne silný alkohol na prípravu účinnej tinktúry z nich. Môže sa to pohybovať od 25% obsahu alkoholu pre jednoduché zložky ako glykozidy a tanín až po 90% pre kvety z nechtíka lekárskeho, ktorý obsahuje živice a gumy, ktoré je potrebné uvoľniť do tinktúry aby mali žiadaný prínos. Tinktúry sa dajú spraviť aj s použitím glycerolu alebo jablčného octu. Na prípravu tinktúry potrebujeme dlhší čas a to minimálne 2 týždne.

Keď máme tinktúru hotovú, tak ju podávame po kvapkách rozpustených v pohári vody, teplého čaju alebo džúsu. Môže sa pridať do kúpeľa, použiť na výplach úst alebo na kloktanie. Môžu sa pridať do krémov alebo mastí.

Ako pripravíme tinktúru:
Dajte bylinný materiál do stredne veľkej sklenenej nádoby (napr. fľaša na zaváranie). Je dobré ak bylinky predtým podrvíte alebo nakrájate na menšie kusy, čo pomáha extrakcii účinných látok do alkoholu. Naplňte fľašu do polky suchými bylinkami a do plna, ak použijete čerstvé, pretože suché nasiaknu tekutinou a vyplnia nádobu. Najlepšie je použiť suché bylinky, pretože pri čerstvých sa môže vytvoriť pleseň. Zalejte ich alkoholom úplne až po okraj fľaše a uzatvorte ju. Dobre pretraste fľašu a označte ju nálepkou s dátumom a položte na poličku. Každý deň ňou dobre potraste a nechajte aspoň 3 týždne vo fľaške. Po tejto dobe tinktúru sceďte cez gázu alebo sitko a dobre vytlačte tekutinu z byliniek na konci cedenia. Tekutina pred vami je tinktúra ! 🙂 Nalejte ju do tmavých fľaštičiek (najlepšie s kvapkadlom) a udržiavajte na mieste bez priameho slnečného svetla.
Tinktúry vydržia 2-3 roky alebo aj dlhšie. Tinktúry sú koncentráty a preto sa berú len v malých dávkach, po kvapkách počas dňa. Bežná dávka je 6-10 kvapiek do pohára s vodou 3 až 6 krát denne v závislosti na druhu tinktúry.

Je potrebné, aby ste mali prečítané informácie o každej bylinke predtým, ako budete pripravovať tinktúru, aby ste sa nepredávkovali a aby ste vedeli, čo pijete. 🙂

UPOZORNENIE: Na prípravu tinktúr nepoužívajte technický alkohol, metylalkohol ani alkohol na masírovanie! Všetky sú veľmi jedovaté!

Použité zdroje:
séria videí na you tube: rickvanman channel – Herbalism
Penelope Odyová: Veľký atlas liečivých rastlín.

Tagy: , , ,

Tento príspevok bol odoslaný v Friday, October 12th, 2012 o 18:33 a je zaradený pod Liečiteľstvo. Môžete sledovať akékoľvek reakcie cez RSS 2.0 feed. Môžete zanechať reakciu, alebo spätná odkaz - trackback z Vašej strány.

3 komentárov

 1 

Pri práci s tinktúrami je zaujímavé využivať intuíciu , inštinkt a podvedomie . Na magické účely dobre poslúžia tinktúry poriadne odležané , ktoré už niečo pamätajú ...

October 12th, 2012 at 19:49
 2 

Kto nevie čo pije nech nepije. 🙂 Ja som to pil a priotrávil som sa tu tam. Na druhej strane to je super poznatok. 🙂 A tinktúra čím staršia tým krajšia energetika. 🙂

October 14th, 2012 at 19:35
 3 

Teljesen eggyetértek Luissal abban, hogy minnél öregebb a tinktúra annál jobb minöségü. A kínaiak ezért legallább három hónapig macerálják a tinktúráikat vagy tovább is. Vannak olyan tinktúrák is amik csak bort és, ectet tartalmaznak már több mint hatéves es még mindig megfelelő erővel rendelkezik-a vese jin tonikumja-pl. A kevesebb alkoholt tartalmazó tinktúrákat tovább maceráljuk mint két hét, ezt értem a hatvan fokosés kevesebb tartalmúakra. Ha idegrendszerre ható tinktúrákat készitünk, lagalább 80 fokos szeszt használjunk. Az elixireket mindig védjük az elektromágneses szmogtól és a negativ emócióktól. Mivel az alkoholtartalom miatt nagyon gyorsan abszorbálódik bőrön keresztül is használjuk akupresszúrás pontokra is. A legjobb minőségü tinktúrát borpárlat segitségével kapjuk-brandy-, az alkimisták is azt használják legszivesebben. Kicsit eltérve a témától, figyelmetekbe ajánlanék néhány felfedezést a gyógyászat területéről-avénásan beadott c-vitamin 25000 milligram és több, napok alatt gyógyítja a H1N1 által okozott tudőgyulladást és szövődményeit is,a B-3 vitamin a niacin 24 órán belül ezerszeresére tudja megnövelni az immunrendszer erejét és likvidálja az arany sztafilokókuszt is. Az oszteoporózist nagymértékben lelassitja a bór és réz nyomelemek,jó forrásuk a SCHINDELE MINERALIE,darált lávakőpor kászitmény. A kurkuma májat, idegrendszert, porcot, izületeket és gerincet gyógyit, amelett erősiti a lép energetikáját is. Meg kell emlitenem az oregánó olaját a karvakrolt ami izületi gyulladást, májat vastagbelet, hangulatváltozast, étel utáni sóvárgást gyógyit, növeli a dopamint, antibakterialis hatásu, elhizás csökkentő és csökkenti a szorongást is. Amit felsoroltam csak töredéke azoknak az elhalgatott gyógyhatásu szereknek amit már évszázadok óta sikeresen használtak őseink.

voľný preklad od Artime:
Úplne súhlasím s Luisom v tom, že čím je tinktúra staršia, tak tým má lepšiu kvalitu. Číňania práve preto nechajú macerovať tinktúry aspoň tri mesiace alebo aj dlhšie. Sú aj také tinktúry, ktoré obsahujú len víno a ocot, ako napr. obličkové jin tonikum je už viac ako 6 ročné a ešte vždy má vhodnú silu. Tinktúry, ktoré obsahujú menej alkoholu macerujeme dlhšie ako dva týždne. Toto platí pre menej ako 60 stupňový obsah alkoholu. Keď robíme tinktúru, ktorá vplýva na nervový systém, tak použijeme 80 stupňový alkohol. Elixíry vždy chráňme pred elektromagnetickým smogom a od negatívnych emócií. Pre obsah alkoholu sa rýchlo vstrebáva cez kožu a používame ho aj na akupresúrne body. Najkvalitnejšiu tinktúru dostaneme z brandy – aj alchymisti ho používajú najradšej.

Kúsok odbočím od témy a chcel by som vám dať do pozornosti pár objavov z oblasti liečiteľstva:
Intravenózne podávaný vitamín C 25000 miligramov a viac, vylieči za pár dní zápal pľúc spôsobený H1N1 a ich komplikácie.

B-3 vitamín a niacín je schopný zvýšiť silu imunitného systému na tisícnásobok za 24 hodín a likviduje aj zlatý stafylokok.

Bór a meď spomaľujú osteoporózu vo veľkej miere a dobrým zdrojom je výrobok z drveného lávového kameňa - Schindele minerálie.

Kurkuma lieči pečeň, nervový systém, chrupavky, kĺby a posilňuje energiu sleziny.

Musím spomenúť oregánový olej – Karvakrol, ktorý lieči zápaly kĺbov, pečeň, hrubé črevo, zmeny nálad, túžbu po jedle. Obsahuje dopamín, ktorý je anti bakteriálny, znižuje obéznosť a znižuje aj úzkosť.

To čo som tu vymenoval je len zlomok zamlčaných prostriedkov s liečivými účinkami, ktoré sú známe už storočia a boli úspešne používané našimi predkami.

October 21st, 2012 at 19:26

Zanechajte reakciu

Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.