Zázvor alebo ďumbier je rastlina z Ázie a ja ju radím medzi obľúbené liečivé byliny. Používam čerstvý koreň, ktorý sa dá kúpiť bežne v oddelení zeleniny v obchodných reťazcoch. V chladničke vydrží koreň dlho, aj dva mesiace. Pripravím si z neho čaj alebo výluh.
Príprava výluhu:
Narežem si 3 – 4 plátky z koreňa a pridávam aj pár lístkov čerstvej alebo sušenej mäty na jeden hrnček vody. Zalejem vriacou vodou a nechám prikryté lúhovať 10 – 15 minút alebo aj kratšie v závislosti od toho, akú silnú chuť chcem mať. Keď už je teplý, tak si pridám aj dve lyžičky medu a šťavu z čerstvého citrónu, podľa chuti.
Pijem ho ak cítim, že sa mi začína nádcha alebo ak mi je zima a potrebujem zahriať telo zvnútra cez obehovú sústavu. Je výborný pri tráviacich ťažkostiach alebo pri nadúvaní, zápche a nevoľnosti. Je to aj balzam na dušu a výpary uvoľňujú aj upchatý nos.
Pri žalúdočných vredoch a v tehotenstve ďumbier nepoužívajte a vždy si prečítajte účinky pred tým ako ho užijete.
Tip od Thalassu:
Posekaný nadrobno a zmiešaný s lyžičkou medu je veľmi dobrý pri bolestiach hlavy a hlienom zanesených dutinách. Pripravenú zmes natrieme priamo na čelo a dutiny okolo nosa a necháme pôsobiť tak 10 – 20 minút. Kto koľko vydrží lebo je to pikantný koreň. 🙂
Tagy: Bylinky, fytoterapia
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.