15
Nov

Egypt II

   Odoslal Nekroman a zaradil do História

Bol to pravý „titán výkonnosti“, uznávaný radca a majster všetkých učení. Jemu sa pripisovala všetka múdrosť, proste univerzálne znalosti.
Thovt bol vo svojej dobe považovaný za zvestovateľa cnostného života a naplneného bytia. Učil ľudí čítať a písať a taktiež rétorickému umeniu pri prednese predslovov. Pripisuje sa mu zásluha na vynáleze písaného jazyka, písma a matematiky.
Je taktiež považovaný za vynálezcu významu čísiel a za znalca astronómie a astrológie. Je zrejme autorom zverokruhu. Sedliakom na vidieku ukázal, ako sa vymeriavajú polia a akým smerom sa musia budovať zavlažovacie kanále. Kňazom vysvetlil, že pri stavbe chrámov budovaných na počesť rôznych bohov a vládcov sa musí postupovať podľa dopredu dobre premyslených plánov, a taktiež ich poučil o tom, ako sa o tieto stavby ďalej starať. Údajne to bol práve Thovt, komu sa podarilo zjednotiť pôvodne nepriateľské ríše Horného a Dolného Egypta, aby sa celá zem dala jednotne spravovať a aby sa z nej dala vytvoriť “kvitnúca záhrada“.
Bol majstrom v obore tajných vied – alchýmie a mágie. Ani vtedajšia mágia nemala nič spoločného s nejakým čarodejníckym hokus – pokusom.
Tajomstvo vtedy používaných praktík nespočívalo v ilúziách a primitívnych trikoch, skôr iba v znalostiach, ktoré využívali prírodné sily a zákony.
Veľmi významné postavenie v chrámovej hierarchii odjakživa zastávali kňazský mágovia. Bývali v zvláštnom chrámovom trakte nazvanom „Dom života“ a tam vykonávali svoje obrady. Tí, ktorým bola mágia povolaním, a ktorí patrili medzi vyvolených, boli automaticky zaviazaný mlčanlivosťou.
Svoje kúzelnícke znalosti, takisto ako spôsoby ich uplatnenia, museli pred verejnosťou prísne tajiť, inak riskovali svoj život. Museli mlčať tiež o tom, čo vyžadovalo znalosť magických zaklínadiel.
V gnostickej literatúre o Egypte bol Thovt po svojej intronizácii (povýšenie na trón) označený za Boha múdrosti a vied a neskôr za vysloboditeľa, ba za zvestovateľa večného života. Dnešnému človeku sa dá veľmi ťažko uveriť v existenciu takej nepoškvrnenej bytosti. Dokonca či Thovt vôbec existoval! Bol Thovt naozaj „božského“ pôvodu? Odkiaľ prišiel? Z inej, cudzej zeme? Zo vzdialeného svetadiela? Pokúsili sa mnohý bez zaujatosti oddeliť zrno od plevele, jednoducho to, čo sa zdalo byť realistické od toho, čo zrejme patrí do sféry kultovej.
Dnes už máme istotu! Thovt skutočne žil! Bol nesmierne inteligentná bytosť s veľmi všeobecným vzdelaním – a úplne „neznámeho“ pôvodu. Isté je aj to, že nebol Egypťan. Bol veľkňazom nejakej zaniknutej kultúry?
Thovt bol vo svojej dobe zobrazovaný v dvoch podobách: ako vták ibis a ako pavián. Bol hlavným bohom mesta Hermopolis.
Niektorí bohovia sa zdobili hlavami iných bohov (svätých zvierat). K nim patril i Thovt. Ako mnohí iní i on menil svoj obličaj. Snáď to bola maska, ktorá mala skryť jeho skutočnú podobu pred očami iných ľudí.
Thovt dokonca nezamlčuje svoj skutočný vzhľad – sám seba označuje ako bytosť podobnú opici. Thovt si dal záležať na tom, aby i pred neskoršími generáciami skryl svoju skutočnú totožnosť. Profesor Kolpaktchy pripojuje i nemenej dôležitú poznámku: „Bytosť podobná opici: Jaani, Thovtom najatý ľudia alebo jeho prívrženci, Bohovia ezoterických vedomostí, vyzývatelia slnka“.
Aj keď to nemal v úmysle, skúsený Francúz tak potvrdil domnienku, podľa ktorej sa v prípade Thovta a jeho mužstva (osem Prabohov) jednalo o hominidy, avšak v žiadnom prípade o pozemskú inteligenciu. To vysvetľuje nepokoj egyptológov, ktorí sa pri štúdiu a výskume staroveku dohadujú o tom, prečo mal paviání Boh Thovt telo opice, avšak v žiadnom prípade tak nevypadal v tvári. Thovt sa potom odobral do vzdialeného kozmického priestoru mimo dosah Zeme. To, čo sa o tom dozvedáme z „Knihy mŕtvych“, je veľmi zaujímavé. Zdá sa, že Thovt podnikol akýsi druh kontrolného letu(„… uchránil som kozmický priestor od zla, ktoré ho ohrozuje“) a odletel do oblasti našej slnečnej sústavy, ktorú nazýva ako „schodište Sbagu“. Tu zrejme hrozí nejaké nebezpečenstvo. Egyptológ profesor Kolpaktchy v dodatku ku Knihe mŕtvych objasňuje identitu záhadného schodištia v kozme: „Sbagu (alebo Sebagu) je v staroegyptskej terminológii označenie pre planétu Merkúr!“ Slovo Merkúr je totiž odvodené od rímskeho boha zvaného Merkurius. Avšak jeho grécky proťajšok sa volal – Hermes. A Hermes, ako už vieme, nebol nikým iným, než bytosťou, s ktorou sme sa stretli v Egypte – božský Thovt.
Nemôže nás prekvapiť, že ako sa hovorí v mytológii, Hermes (Thovt) bol nad Zemou i v kozmickom priestore stále na cestách. Tak sa pravdepodobne aj stalo, že Thovt bol u starovekých národov povýšený na božského posla, na boha stád, a na ochrancu karaván – a ako taký bol i uctievaný. Thovt bol označený ako „Srdce Réovo“, teda ako jadro všetkého. Je teda označený ako vodca kozmického podujatia.
Mimozemský tribún ľudí sa začal stále viac považovať za ochrancu im zavedených poriadkov a pomerov, ale taktiež za pomstiteľa proti tým, kto ako Seth zrejme sledovali cieľ otriasť samými základmi Egypta.
A keď Zem opustil, povýšil v očiach svojich súčasníkov na bytosť „božskú“. Jeho pôvod je zahalený závojom tajomstva. Kam ku koncu svojej kariéry Thovt zmizol a ako Zem pyramíd opustil, to nikto nevie.

Tento príspevok bol odoslaný v Pondelok, November 15th, 2010 o 15:17 a je zaradený pod História. Môžete sledovať akékoľvek reakcie cez RSS 2.0 feed. Môžete zanechať reakciu, alebo spätná odkaz - trackback z Vašej strány.

Zanechajte reakciu

Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.